Mihály-napi bátorságpróba - 2022. szeptember

Szent Mihályt, ábrázolásaiban egyrészt a sárkányt legyőző harcos vitézként, másrészt a kezében mérleget tartó arkangyalként ismerhetjük fel. Mindkét aspektusa nagyon fontos, és gyermeki szinten is átélhető üzenetet hordoz. Szent Mihály győzedelme a mítikus sárkány felett szimbolizálja az ember belső küzdelmeit, harcát a félelem, szorongás „sárkányaival” szemben.

Az ünnep napján a gyerekek izgalmas kirándulásra mentek, hogy bátorságukat próbára téve átéljék az akadályok legyőzésének érzését.

Az idei évben az alsósok a Duna-parton mutathatták meg bátorságukat. A természet alkotta akadályok a sárkány elleni harcot szimbolizálták, így kellett a hasa alatt átkúszni, a szájából kitörő lángot eloltani, a vadészterületén észrevétlenül átkelni… A kicsiket minden próbatételnél az iskola legidősebb, 7-8. osztályosai segítették.

Az 5.-eseknek a Velencei-hegység ingókövei között térkép segítségével kellett megtalálniuk a helyes utat.

A 6.-osoknak kezdetben a kilométerek sokasága jelentette a kihívást, de kiderült, hogy az igazi próbatétel valójában egy vihar formájában érkezett.

A 7. osztályosok a szekszárdi Waldorf-iskola azonos évfolyamának vendégei voltak. Közösen, a sötét, éjszakai erdőben bizonyították bátorságukat a Szekszárdi-dombság lankái között.

A 8. osztályba járó gyerekek az iskolában aludtak. Reggel, hajnalok hajnalán ébredtek, hogy láthassák a hajnali derengést, ahogy a felkelő nap úrrá lesz a sötétségen.

Miután a gyerekek kiállták a próbákat, következett a mérlegelés. A mérleg egyik serpenyőjét nagy, fekete kő húzta le. A másik oldalon gyülekeztek a kis fehér kövek, melyeket a gyerekek kaptak bátorságukért. Izgatottan vártuk, sikerül-e átbillenteni a rosszat jóra.

Sikerült!