Sörös Anikó

 

Sörös Anikó vagyok, a 2018-ban indult osztály tanítója.

Első diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Karán szereztem orosz-történelem szakon 1985-ben, és azonnal elkezdtem tanítani egy általános iskolában. Kamaszkorom óta gyerekekkel akartam foglalkozni, de már az első tanév során csalódás ért. Lélekölőnek éreztem mind a körülményeket, mind a gyerekekkel és velem szemben támasztott követelményeket.

A rendszerváltásnál eltörölték az orosz nyelv kötelezőségét, én pedig azonnal jelentkeztem átképzésre, és örültem a lehetőségnek, hogy megtanulhatok angolul. 1996-ban kaptam meg angol nyelvtanári diplomámat az ELTE-n. Attól az évtől kezdve szakközépiskolában tanítottam angol nyelvet és történelmet.

Közben One Brain kineziológus vizsgát tettem. A gyakorlatban tapasztaltam meg, hogy az embert holisztikus módon test-lélek-szellem egységének tekintve tudok igazán hasznára lenni gyermeknek, felnőttnek. Ekkor abbahagytam az iskolai tanítást.

Már tudtam a Waldorf-iskolákról, és saját gyermekeimet szerettem volna átvinni, de családi okok miatt nem tudtunk elköltözni. Ismét állandó, biztos munkát kellett vállalnom, így visszatértem a tanításhoz. Végig kerestem a fejlődési lehetőségeket, sok tanfolyamot elvégeztem. Megpróbáltam a saját munkámba beépíteni az országban több iskolában sikerrel alkalmazott programokat, de társak híján nem éreztem sikeresnek. Végül Rudolf Steiner pedagógiai munkáit tanulmányozva úgy éreztem, ez az én utam, ahol a gyerekek holisztikus szemléletű nevelése valósul meg egyéniségük kiteljesedésének érdekében.

Nagy örömmel kezdtem meg a munkát a Pentelei Waldorf Iskolában. Lelkesít az a közösségi szellem is, ami kollégáimmal és a szülőkkel való szoros együttműködésben megnyilvánul. Sokéves tapasztalatomat a megkezdett Waldorf-osztálytanítói képzéssel kiegészítve szeretném a gyerekek, szüleik és a magam megelégedettségére kamatoztatni.

Sörös Anikó